SOSYAL YARDIM ZAMMI VE TELAFİ EDİCİ ÖDEMELER

Başlatan admin, Kasım 17, 2018, 09:38:20 ÖÖ

« önceki - sonraki »

admin

SOSYAL YARDIM ZAMMI VE TELAFİ EDİCİ ÖDEMELER
1. Sosyal Yardım Zammı
Kanunun geçici 1 inci maddesinin üçüncü fıkrasında, Kanunun yürürlüğe girdiği tarih
itibarıyla 506 ve 1479 sayılı kanunlara göre ödenmekte olan sosyal yardım zammı ile telafi
edici ödeme tutarlarının, Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte ödenen tutarlar esas alınarak,
ilgililerin gelir ve aylıklarına ilave edilerek ödeneceği, sosyal yardım zammının ilavesinde
tamamı dağıtılacak şekilde, hak sahiplerinin gelir ve aylıklardaki hisselerinin esas alınacağı
öngörülmüş ve sosyal yardım zamları gelir/aylıklara 2008/Ekim ödeme döneminde ilave
edilmiştir.
Ancak, Kanunun yürürlük tarihi olan 2008/Ekim ay başından sonra bağlanan gelir ve
aylıklardan;
- Yaşlılık ve malullük aylıklarında, aylık başlangıç tarihi özel sektör için 1/10/2008,
kamu sektörü için 15/10/2008, ölüm aylıklarında ölüm tarihi özel sektör için 1/10/2008, kamu
sektörü için 15/10/2008 tarihinden sonra olanlar,
- İş kazası ve meslek hastalığı sigortasından bağlanan sürekli iş göremezlik geliri ve
ölüm gelirleri için gelir başlangıç tarihi 2008/Ekim ve sonrası olanlar,
Adres: Mithatpaşa Cd. No:7 06410 Sıhhiye/ANKARA Ayrıntılı Bilgi : Nevin ÖZGÜL Daire Başkanı
Tel: 0312 432 10 63 Faks: 0312 432 10 62 Birim Eposta : EHGM_bhacedb@sgk.gov.tr
266
için gelir/aylık hesaplamalarında sosyal yardım zammı dikkate alınmayacaktır.
Kanuna göre bağlanan gelir ve aylıklar için sosyal yardım zammı ödenmeyecek olup,
Kanunun yürürlük tarihinden önceki kanunlara göre gelir veya aylık almakta iken Kanunun
yürürlük tarihinden sonra ölen sigortalıların hak sahiplerine ölüm gelir veya aylığı
bağlanırken;
2008/Ekim ayı itibariyle sigortalı aylıklarına sosyal yardım zammı ilave edildiğinden,
bu tarih itibariyle ölen 4/1-(a) sigortalılarının hak sahiplerine pasif ölüm ilk karar
programlarından aylık bağlanması için giriş işlemi yapılırken, “Hak sahibi SYZ E/H”
bölümüne, karşılıklı dosyası bulunmayan hak sahipleri için mutlaka “E” kodunun girilmesi
gerekmektedir. “E” kodunun girilmesi ile program tarafından hak sahiplerine paylaştırılacak
sigortalı aylığı SYZ ilaveli olarak hesaplanacaktır.
Ölen 4/1-(a) sigortalılarından dolayı ölüm aylığı bağlanan ve karşılıklı dosyası
bulunan hak sahipleri için ise, karşılıklı dosyadan gelire girilen tarih esas alınmak koşuluyla,
karşılıklı dosyanın gelir başlangıç tarihi;
- Kanunun yürürlük tarihinden önce ise “Hak sahibi SYZ E/H” alanına “H” girilecek
ancak, sigortalının eş dışında hak sahibi çocukları için bu alan “E” olacaktır.
- Kanunun yürürlük tarihinden sonra ise, tüm hak sahipleri için bu alana “E” kodu
girilecektir.
2. Telafi Edici Ödemeler
3395 sayılı Kanuna gereği sigortalı ve hak sahiplerine ödenen telafi edici ödemeler
2008/Ekim ödeme döneminde aylıklara ilave edilmiştir. Telafi edici ödemeler ölüm
dosyalarında hak sahiplerinin hisseleri oranında aylıklara eklenmiş olup, sosyal yardım
zammından farklı olarak tamamının dağıtılması söz konusu değildir.
3. 506 Sayılı Kanunun Mülga Ek 24 üncü Madde Uygulaması
Kanunun geçici 6 ncı maddesinin ikinci fıkrasında 506 sayılı Kanunun mülga ek 24
üncü maddesinde sayılan kurum ve kuruluşlarca, Kuruma ödenmeyen sosyal yardım
zamlarının, Hazine tarafından ilgili kurum ve kuruluşlardan tahsil edilmek üzere Kuruma
ödeneceği öngörülmüştür.
Kamu sektöründen; gerek Kanunun yürürlük tarihinden önce emekli olanlar gerekse
Kanunun yürürlük tarihinden sonra emekli olacaklar için 506 sayılı Kanunun mülga ek 24
üncü maddesinde sayılan kurum ve kuruluşlardan sosyal yardım zammı tahsilatı
yapılmayacak, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca Kuruma ödenmemiş olan sosyal yardım
zammı tutarları, Hazine tarafından ilgili kurum ve kuruluşlardan tahsil edilmek üzere Kuruma
ödenecektir.
Kurumumuzca, Kanunun yürürlük tarihinden sonra kamu sektöründen emekli olanlar
için geriye yönelik olarak yapılan aylık bağlama işlemlerinde, Kanunun yürürlük tarihine
kadarki sürede sigortalılara ödenecek sosyal yardım zammı tutarları için ilgili kurum ve
kuruluşlar adına tahakkuk yapılmaya devam edilecektir.